Deputatul ALDE, Varujan Vosganian, face un apel către Guvern și Banca Națională a României să prezinte un raport detaliat pivind evoluția datoriei publice a României. Vosganian acuză actualul Guvern că îndatorează țara, în 2020, cu 140 de miliarde de lei.

”Guvernul Orban va îndatora România, numai într-un an, cu incredibila sumă de 140 mld lei, ducând datoria publică totală la 500 mld lei!!!

În ciuda tuturor calomniilor care s-au debitat despre perioada în care Călin Tăriceanu a fost prim-ministru, iar eu am condus economia și finanțele, realitatea de necontestat este că am lăsat, la încheierea guvernării, în decembrie 2008, o datorie publică de numai 13,6% din PIB, echivalentul a 69 mld lei, cea mai mică datorie publică de când România a intrat pe piețe internaționale (1996). https://ec.europa.eu/…/490aa296-ccc7-4714-91c5-b5c8ddb73948…

În luna iunie 2020, datoria publică ajunsese la 430 mld lei (40,2 % din PIB) și, potrivit previziunilor Consiliului Fiscal, va ajunge până la sfârșitul anului la incredibila sumă de aproape 500 mld lei (46% din PIB). Datoria publică crește în 12 ani cu peste 420 mld lei !!!

În timpul Guvernului Orban situația datoriei publice s-a deteriorat dramatic. În octombrie 2019, datoria publică era de 360 mld lei. De la investirea Guvernului PNL (noiembrie 2019) și până în luna iunie a acestui an creșterea este, așadar, de 70 de mld de lei. Potrivit previziunilor, Guvernul Orban va îndatora țara, până la sfârșitul anului, cu cca 140 mld de lei! Această creștere uluitoare a datoriei publice este un argument suficient pentru o moțiune de cenzură simbolică pe care urmașii noștri s-o adopte împotriva actualului Guvern.

Dar până la argumente de natură simbolică, socotesc imperios necesar ca Guvernul să prezinte cât mai urgent, împreună cu Banca Națională a României, un raport detaliat privind evoluția datoriei publice. Este o responsabilitate supremă față de națiunea română de azi și de mâine.”, scrie Varujan Vosganian.

Articolul precedent100% TU DECIZI! Cosette Chichirău, doctorat în SUA, politică pe malul Bahluiului
Articolul următorDovada zdrobitoare care îl înfundă pe Ponta. Anca Alexandrescu a prezentat plicul primit de la fostul premier pentru a bloca o anchetă penală – LIVE