Vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian consideră că alegerile parlamentare nu se mai pot organiza pe 6 decembrie, așa cum a decis Guvernul. Motivul: termenele prevăzute în legea care a trecut de controlul CCR.

„Klaus Iohannis ne jignește din nou, spunând că parlamentarii care doresc amânarea alegerilor nu vor decât câteva luni de diurnă în plus. Aici nu e o chestiune de diurnă, ci de Constituție. Curtea Constituțională a spus-o cât se poate de clar: „Plenul Curţii Constituţionale (…) a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele României, respectiv de Guvern, şi a constatat că sunt constituţionale, în raport cu criticile formulate, dispoziţiile art.1 alin.(1) din Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, precum şi legea, în ansamblul său. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României”.

Iată ce spune art. I, alin.1 din respectiva lege: „(…) Data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor.”

Cum e de presupus că Iohannis va retrimite legea în Parlament, probabil că Parlamentul va decide prin vot și legea va fi publicată în Monitorul Oficial la o dată ulterioară celei de 7 octombrie, așadar alegerile, dacă acceptăm că ne aflăm într-un regim democratic, constituțional, vor fi amânate. Și asta nu are nicio legătură cu diurna parlamentarilor, care, de altfel, nu primesc diurnă”, a scris Varujan Vosganian, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Realitatea Din ALDE

Articolul precedentPreședintele Donald Trump și soția sa au fost testați pozitiv pentru coronavirus
Articolul următorPSD Galați a decis că nu va face nicio alianță cu PNL în nicio localitate din județ