Libertatea de mişcare trebuie regândită în zonele cu multe cazuri de Covid-19, iar o carantină regională parţială ar trebui luată în calcul de autorităţi, declară preşedinta Consiliului Naţional ALDE, Norica Nicolai.

Norica Nicolai spune la RFI că „statele care au intrat deja în carantină sau se pregătesc să o facă sunt state responsabile faţă de cetăţenii lor şi au înţeles foarte clar că transmiterea comunitară nu poate fi întreruptă în momentul de faţă, toate se confruntă cu un număr foarte mare de infectări, dar şi testează foarte mult şi iau măsurile cele mai utile, pentru a încerca să întrerupă această transmitere comunitară. În România există o situaţie specială, ne pregătim cumva de alegeri şi atunci politicienii au tendinţa să sacrifice interesele tuturor, în favoarea intereselor personale sau de grup ale partidelor politice pe care le reprezintă”.

Preşedinta Consiliului Naţional ALDE consideră că s-ar impune o carantină regională în România, pe fondul Covid-19.

„Cred că în momentul de faţă, ar fi trebuit să gândim şi noi ce măsuri trebuie luate, inclusiv o carantinare regională parţială a tuturor zonelor care depăşesc iată şi 5% rată de îmbolnăvire, pentru a întrerupe acest lanţ comunitar (…). Eu cred că e momentul să cântărim foarte clar ce ne interesează, ce ne dorim mai mult, interesul nostru politic sau interesul general al populaţiei de a reduce rata îmbolnăvirilor, mai ales că avem şi un sistem de sănătate, din păcate, care nu poate face faţă unui număr foarte mare de îmbolnăviri”, apreciază Nicolai.

Ea explică ce ar însemnă o carantină regională.

„Probabil că anumite zone trebuie izolate şi trebuie interzis accesul în acele zone şi ieşirile din aceste zone, pentru că s-a văzut foarte clar că multe din aceste judeţe sunt focare de infecţie, de o perioadă destul de îndelungată şi nu au reuşit să întrerupă lanţul de transmitere. Deci în primul rând, libertatea de mişcare trebuie regândită în aceste zone, cu acordul populaţiei, dar va trebui s-o facem”, conchide liderul ALDE.

Autorităţile au anunţat, marţi, un nou record de cazuri de COVID-19: peste 7.700 de români au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore şi 120 au pierdut lupta cu noul virus. În secţiile de ATI din ţară sunt aproape 1.000 de pacienţi.

Sursa: Realitatea Din ALDE

Articolul precedentCandidatul ALDE ales vicepreședinte al CJ Botoșani
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 103. Minciuna se strigă, adevărul se șoptește!