Am crezut că măcar acum, cu preşedinte şi vicepremier din Sibiu, vom auzi despre reluarea lucrărilor la clădirea Tribunalului Sibiu de pe Bulevardul Victoriei.

Aflăm însă că instituţia se mută iar în chirie. Deja situaţia Tribunalului a ajuns de râsul lumii. După ce în anul 2011 Ministerul Justiţiei a decis să renoveze clădirea veche pe un împrumut de la Banca Mondială s-au trezit şi fără lucrarea terminată şi cu banii irosiţi. Iar de atunci clădirea stă în ruină. Înţelegem valoarea istorică a clădirii, deşi uneori aceste aspecte ar trebui să nu primeze în favoarea funcţionalităţii unei clădiri. Dacă se ştia de la început că renovarea clădirii de pe Bulevardul Victoriei va necesita o sumă foarte mare de bani şi timp, iar în ţară nu se găsesc firme dornice să o restaureze, nu era mai simplu şi mai eficient să fie demolată şi construită una nouă? Sau dacă s-a dorit neapărat păstrarea ei, deşi nu întruneşte condiţiile europene de standarde, de ce nu a investit Guvernul României masiv în renovarea acesteia? Şi de ce preşedintele Iohannis nu a făcut lobby în atâţia ani de mandat pentru restaurarea clădirii. Acum Tribunalul Sibiu stă în chirie de 9 ani şi se pare că în următorii 10 nu sunt şanse să aibă un sediu propriu. Doamna Turcan critica adesea lipsa vechiului Guvern de implicare în reuşita finalizării acestui proiect al renovării Tribunalului, dar de când PNL a venit la Guvernare din nou, nu s-a făcut nimic.

Hai să ne amintim că în 2011, Guvernul PD-L condus de Emil Boc a decis începerea lucrărilor de reabilitare şi a contractat o primă firmă. Apoi în 2016, Guvernul condus de Dacian Cioloş a decis angajarea unei a doua firme care să continue lucrările, dar fără a avea banii să o plătească. Vinovaţii să îşi asume vina!

Articolul precedentTăriceanu: Nu vom propune anularea amenzilor pentru cei care au fugit din izolare sau din carantină
Articolul următorAvocatul Poporului, Renate Weber: Proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament avea exact aceleaşi două mari probleme