Klaus Werner Iohannis:”După 15 mai vom renunța la restricțiile de deplasare, dar vom purta mască de protecție”.
În regulă, înțelegem logica acestei măsuri, dar nu putem înțelege cum își va putea achiziționa cetățeanul de rând măștile pe o perioada nedeterminată.
De ce? Venitul minim pe economie este de 1300 de ron pe persoană. Dacă unii sunt și în șomaj tehnic, procentul de 75% din venitul minim pe economie va fi de 975 de ron. Cei care trăiesc cu 75% din venit au interesul să își acopere cheltuielile la întreținere care pot fi de ex: 300-400 de ron , utilitățile care pot acoperi 200-300 de ron și alimentele de bază din cât a mai rămas . Acesta este maximul pe care și-l pot permite din diminuarea salarială.
Cum vor reuși să se conformeze obligației de a purta mască, dacă abia își pot acoperi cheltuielile de bază?
Aici, este foarte important sprijinul statului. Pentru a impune o obligație trebuie sa oferi și mijloacele optime respectării ei.
Am făcut un mic studiu de piață , pe un eșantion format din 5 farmacii. Am vrut să vedem disponibilitatea și prețul produselor care sunt cele mai cerute pe piață în contextul actual: măști, mănuși și dezinfectant.
Rezultatul este urmatorul: vă vom prezenta o medie a celor mai mici prețuri și o medie a celor mai mari prețuri pentru fiecare produs.
Masca se încadrează între medie prețuri minime de 4.12 ron și medie prețuri maxime de 6.49 ron.
Mănușile se încadrează între medie prețuri minime de 3.82 ron și medie prețuri maxime de 6.65 ron.
Dezinfectantul se încadrează între medie prețuri minime de 12.30 ron și medie prețuri maxime de 67.02 ron.
Aceste articole nu sunt accesibile în toate farmaciile, unele dintre ele fiind pe stoc indisponibil sau se vând la un număr limitat per persoană.
Pentru a respecta recomandarea medicilor de a schimba de 3 ori pe zi masca medicinală, pe o perioadă de 21 de zile lucrătoare într-o singură lună costurile pe persoană vor fi de 260 de lei, calculat cu media celor mai mici prețuri. Dacă această persoană este membră a unei familii, costurile cresc simțitor.
De aceea, tragem un semnal de alarmă prin simplul fapt că această obligație va fi respectată de puțini cetățeni și nu din rea credință ci din lipsa unei baze economice.
Clubul Studenților Alianței Liberalilor și Democraților, cere Guvernului să :
– Asigure cu necesarul de măști, mănuși și dezinfectant categoriilor vulnerabile precum pensionarii, familiile cu venituri modeste,familiile monoparentale, persoanele fără adăpost și lista poate continua. Dacă nevoile lor nu sunt acoperite, nu își pot face ca prioritate santatea proprie și a celor din jur.
– Analizeze fluctuațiile de preț de pe piața farmaciilor, pentru că există o disproporție considerabilă între cele de la începutul stării de urgență și cele din prezent. Prețul măștilor a crescut de 10 ori până acum, iar veniturile noastre se micșorează treptat.
– Plafoneze prețurile, pentru a preveni comportamentele comerciale incorecte sau chiar ilegale și a oferi o stabilitate economică românilor, aceasta fiind unica șansă de a bloca specula.

Articolul precedentPreşedintele Consiliului de Securitate al ONU denunţă paralizia organismului în faţa pandemiei de COVID-19
Articolul următorDeputații PNL solicită respingerea Noului Cod Administrativ