Mă tot întrebam care sunt fondurile pe care Guvernul României le alocă pentru economie, pentru IMM-uri, pentru oamenii aflați în șomaj. Nu înțelegeam de ce nu iese ministrul de Finanțe să ne spună ceva, să ne anunțe câți bani pune în joc de la bugetul de stat.

Nu înțelegeam de ce deficitul prognozat de Guvern e doar de 6,7%, în condițiile în care agențiile internaționale prognozează un deficit de 8%.

Și am înțeles după declarația de ieri a președintelui Iohannis. Guvernul PNL așteaptă să vină banii europeni pentru a-i da mai departe către IMM-uri, către oamenii aflați în șomaj, să cumpere echipamente pentru medici etc. Așteaptă planul european de redresare economică și de aceea nu fac ei nimic.

Ne-o spune direct chiar președintele. Klaus Iohannis ne anunță că prin măsurile luate la nivel european a fost mobilizată pentru România o sumă de peste 1,5 miliarde de euro din actualul buget multianual.

Tot președintele ne explică și cum au fost repartizați banii: 750 de milioane de euro sunt fonduri pentru susținerea IMM-urilor afectate de criză, 350 de milioane euro pentru achiziția de echipamente medicale, 300 de milioane de euro pentru susținerea șomajului tehnic, 120 de milioane euro stimulente de risc pentru cadrele medicale și 30 de milioane de euro pentru susținerea asistenților sociali.

750 de milioane de euro pentru IMM-urile afectate de criză! 3 sferturi de miliard de euro care vin de la Uniunea Europeană! 300 de milioane de euro pentru susținerea șomajului tehnic. Toți bani europeni. Nimic din banii de la bugetul de stat!

Atunci despre ce efort bugetar ne tot vorbește Orban împreună cu Cîțu?

În mod firesc te întrebi unde sunt banii ăștia? Care sunt acțiunile întreprinse? Răspunsul e simplu: nici una!

Dle Cîțu, zi-ne și nouă cum s-au cheltuit banii de la Uniunea Europeană, cum se cheltuiesc? Pentru că ei vor mai veni.

Practic, din ce ne-a anunțat președintele Iohannis joi, sunt bani nelimitați în acest moment pentru a-i folosi pentru IMM-urile afectate de criză și pentru plata șomajului tehnic. Problema noastră e că Guvernul e blocat în făcut analize. De două luni de zile auzim numai că se fac analize. Orban, Cîțu și Virgil Popescu stau și fac analize mai ceva ca un cabinet de analize medicale.

Poate ne trezim în situația că trece criza, nu luăm niciun ban și apoi la final vine Ludovic Orban și ne spune că nu mai sunt de actualitate banii de la Uniunea Europeană, că a trecut momentul, că avem alte provocări cărora trebuie să le facem față, a scris Președintele ALDE Galați, Cristian Dima, pe pagina de socializare.

Articolul precedentTăriceanu: “Premierul are o singura obligatie: sa vina in fata Parlamentului si sa prezinte raportul care i-a fost solicitat”
Articolul următorAcum 15 ani, România semna tratatul de aderare la Uniunea Europeană