Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ofera detalii despre propunerea legislativă prin care amenzile date în perioada stării de urgenţă să fie anulate de plin drept, deci fără ca persoanele vizate să fie nevoite să apeleze la instanţă. Liderul ALDE afirmă că legea nu li se va aplica celor care au fost sancţionaţi pentru măsurilor de carantină şi tulburarea ordinii publice.

“Am luat act de decizia CCR de a declara neconstituționale amenzile aplicate cetățenilor pe timpul stării de urgență. Constatând că sunt peste 300.000 de amenzi și anularea lor depinde de o decizie a instanței, ALDE, PSD și Pro România au elaborat un proiect de lege care să anuleze în mod automat aceste amenzi, fără a mai fi nevoie de a merge în instanță. Asta îi va scuti pe cei 300.000 de români să aglomereze instanțele, să piardă timp și bani, să blocheze activitatea instanțelor și să crească riscul de infectare cu coronavirus. Vom excepta contravențiile primite pentru încălcarea măsurii de carantină, tulburarea ordinii publice și alte fapte în care viața persoanei a fost tulburată”, scrie Tăriceanu pe Facebook.

Curtea Constituţională a declarat miercuri neconstituţionale atât art. 28 din OUG 1/1999, care prevedere amenzi pentru nerespectarea măsurilor dispuse în timpul stării de urgenţă, cât şi OUG 34/2020, prin care s-a majorat substanţial cuantumul acestor amenzi.

În lipsa unui act normativ precum cel anunţat de Ponta şi Tăriceanu, toţi cei care au fost amendaţi şi vor să obţină anularea amenzilor, în baza deciziei CCR, trebuie să apeleze la instanţele de judecată.

Articolul precedentOpozitia anunta un proiect de lege pentru anularea directa a amenzilor date in perioada starii de urgenta
Articolul următorReuniune la nivel înalt a liderilor din statele membre ale Uniunii Europene