Astăzi, citim știrile mai mult online decât print, suntem în căutare de aceleași lucruri ca și până acum: noutate, senzațional, argument, adevăr, surse, viziune, emoție (da, chiar și emoție). Detalii ce definesc, în fond, un material credibil și un jurnalist profesionist, care atrag atenția și deschid minți, care compară și ridică întrebări.

Cei mai cunoscuți jurnalisti:

John Peter Zenger, jurnalist de origine germano-americană, este cel care a tipărit, în 1733, ”New York Weekly Journal”, al doilea ziar la vremea aceea din New York și singurul care l-a criticat pe guvernatorul New York-ului, William Cosby.

Benjamin Franklin a rămas în istorie ca unul dintre cei mai influenți editori, autori, inventatori și diplomați americani. Puțini știu însă că Franklin, care a ajutat la elaborarea Declarației de Independență.

William Randolph Hearst, businessman și politician american de început de secol al XX-lea, era cunoscut în epocă drept unul dintre cei mai mari editori și jurnaliști. Acesta a pus bazele celui mai mare lanț american de ziare și companie media, Hearst Communications.

Joseph J. Pulitzer, lider național în Partidul Democrat și congresman al New York-ului care a luptat împotriva afacerilor mari și a corupției, este astăzi unul dintre cele mai pronunțate nume, grație, evident, și a premiilor Pulitzer, înființate în 1917 și acordate anual pentru a recunoaște și recompensa excelența în jurnalismul american, fotografie, literatură, istorie, poezie, muzică și dramă.

Helen Thomas, sau prima doamnă a jurnalismului tipărit, este reporter și autor american cunoscut pentru statutul său de membru al Corpului de presă al Casei Albe

Judith Miller. Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști ai timpului nostru este Judith Miller, apreciată mai ales pentru povestirile sale exclusive cu Ahmad Chalabi în timpul războiului din Irak.

Primul ziar românesc a apărut în aprilie 1829: „Să ne fie ruşine, rumânilor, că abia acum ne-am deşteptat“.

„Curier românesc“ este primul ziar în limba română cu o apariţie îndelungată şi constantă. A ieşit de sub tipar la 1829, iar în editorialul introductiv Ion Heliade Rădulescu admitea cu tristeţe că suntem cu 200 de ani în urma Europei apusene la capitolul presă.

,,Libertatea noastra depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate fi limitata fara a fi pierduta”.
Thomas Jefferson

La multi ani,tuturor!

Articolul precedentPeste o mie de israelieni au manifestat contra acordului de coaliţie
Articolul următor“Spovedania lui Rizea”, acuzații grave la vârful SRI: Cât de implicate sunt Serviciile în vânzarea statului român