Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a adresat o scrisoare liderilor tuturor partidelor parlamentare, solicitându-le sprijin în vederea dezbaterii în procedură de urgenţă a unui proiect de hotărâre privind obligativitatea autorităţilor de a prezenta o informare asupra felului în care a fost gestionată criza generată de epidemia de coronavirus.

“ALDE consideră că o stare de urgenţă nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor individuale ale românilor, fără ca ei să fie informaţi şi să poată ataca aceste decizii. Întrucât este pentru prima dată când în România a fost instituită starea de urgenţă, este necesar să vedem cum au acţionat autorităţile, ce măsuri preventive au fost luate anterior instituirii stării de urgenţă şi să tragem cu toţii învăţăminte din modul în care a fost gestionată această situaţie excepţională. Cred că este important să ne asigurăm că, dincolo de limitările pe care le-am suferit, nu au fost derapaje de la regulile democratice care trebuie să rămână valabile chiar şi într-o stare excepţională. Statul de drept nu se suspendă pe perioada stării de urgenţă. Domnilor preşedinţi, sper că experţii partidelor pe care le conduceţi îşi vor aduce contribuţia la proiectul de lege propus de noi şi el va putea fi înaintat în timp util Parlamentului, pentru a fi dezbătut şi aprobat în procedură de urgenţă”, se arată în documentul semnat de Călin Popescu Tăriceanu, potrivit agerpres.ro.

Proiectul de lege întocmit de experţii ALDE vizează obligativitatea autorităţilor de a prezenta o informare, atât Parlamentului, cât şi românilor, asupra felului în care s-a gestionat criza generată de epidemia de coronavirus, ce fel de acţiuni au fost întreprinse, precum şi ce drepturi şi libertăţi au fost limitate pe parcursul stării de urgenţă.

“Dreptul la viaţă şi, implicit, dreptul la sănătate sunt drepturi consacrate în Constituţia României, însă protecţia acestora, ca urmare a declarării stării de urgenţă, nu trebuie să constituie un prilej de abuz în privinţa celorlalte drepturi fundamentale, iar limitarea unor asemenea drepturi fundamentale, chiar şi temporar, este necesar a fi temeinic justificată. Proiectul prevede obligativitatea preşedintelui României şi a prim-ministrului de a prezenta în plenul Parlamentului câte un raport despre felul în care au acţionat, înainte şi pe întreaga durată a stării de urgenţă, pentru a contracara efectele crizei generate de epidemia de coronavirus”, precizează liderul ALDE.

El a adăugat că în acest proiect de lege este prevăzută şi obligativitatea informării românilor “cu privire la ce fel de drepturi le-au fost limitate, cine a dispus, motivul şi pe ce durată de timp s-au aplicat” aceste măsuri.

“Prin limitare a drepturilor şi libertăţilor înţelegem libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, viaţa intimă, secretul corespondenţei etc., care au fost suspendate în baza Decretului privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi a ordonanţelor militare. În contextul legislaţiei actuale, măsurile de limitare a unor drepturi pe durata perioadei stării de urgenţă nu sunt explicate după încetarea acesteia. Parlamentul, ca organ suprem legislativ şi garant al democraţiei, care exercită funcţia de control asupra Executivului, este îndreptăţit să primească explicaţia Guvernului cu privire la măsurile adoptate, mai ales în ceea ce priveşte limitarea drepturilor, după cum şi persoanele afectate de măsurile cu caracter individual trebuie să primească explicaţia de rigoare”, a adăugat liderul ALDE.

Articolul precedentMoțiunea “Lenea, minciuna şi incompetenţa ministrului Oros” dezbătută în Parlament
Articolul următorALDE: „Starea de alertă maximă = amenzi cu nemiluita?